Glavni rov

Glavni rov v Rudniku Sitarjevec

Vodeni ogledi

Od 22. 4. 2021 dalje je za obiskovalce odprt spodnji del Rudnika Sitarjevec Litija. Do Glavnega rova se boste spustili po vpadniku, urejenem za turistične namene. Znašli se boste v avtentičnem rudniškem okolju. To je delno odprto tako v višino kot v globeli, delno v udobno razširjene rudniške rove.

Po živobarvnem limonitnem blatu se boste mimo barvno še bolj zanimivih rudnin na stenah sprehodili do znamenitega, največjega odkritega limonitnega kapnika v rudniku. Ob poti boste občudovali dediščino industrijske arhitekture, na koncu pa nagrajeni s prečudovitim pogledom na limonitne špagete – izjemno tanke kapniške strukture.

Čaroben svet litijskega podzemlja

Podzemlje Rudnika Sitarjevec Litija je zelo ranljiv prostor. Povsem od blizu boste opazovali neprestano in intenzivno nastajanje znamenitih limonitnih kapniških struktur in limonitnega blata, zaradi katerega je rudnik Sitarjevec tako zelo barvit in unikaten. Prav tako nenehno poteka kristalizacija sadre. Krhki igličasti kristali, ki se tvorijo na stropu opuščenih rudniških rovov, navdihujejo z eleganco svetlobnih odbojev, prav tako kapljice vode, ki očarajo z bisernimi svetlobnimi odsevi.

Z obiskom Glavnega rova Rudnika Sitarjevec Litija boste tako blizu naravi in neskončnemu nastajanju večnih naravnih procesov, da tega ne boste le opazovali, ampak se boste čutili del procesa samega. Zaradi doživljanja svetlobe in teme, tišine in zvokov v rudniškem podzemlju, vonja železa ter premikanja zraka - morda bolj intenzivno kot kadarkoli doslej.

Dobro je vedeti

  • Ogled je možen samo s predhodno najavo - rezervacija.
  • Ogled je dovoljen osebam od 10 let do 70 let, oziroma osebam z dobro gibalno sposobnostjo in fizično kondicijo.
  • Obiskovalec prejme zaščitno opremo: čelado z naglavno svetilko, varovalno pripenjalo in pas, zaščitno obleko in obutev.
  • Ogled je možen v skupinah od 4 do 8 oseb.
  • Ogled rudnika traja do dve uri.
  • V rovu je stalna temperatura 10 °C in 100 % vlaga.
Kapnik v rudniku Sitarjevec

Pripravljeni na doživetje edinstvenega litijskega podzemlja?

Ogledi možni od četrtka do nedelje od 9:00 - 12:00 in 15:00 - 18:00.

Obisk je možen le ob predhodnem naročilu. Ogled skupine tudi izven obratovalnega časa.

Ogled cenika