Animirana vodenja

S skratom po rudniku Sitarjevec

S škratom po Rudniku Sitarjevec

V raziskovanje podzemnega sveta Izvoznega rova vas popelje nagajivi, vragolij poln sitarjevški škrat. Na igriv in hudomušen način boste izvedeli več o rudniku – kako izgledajo in kako težke so tukajšnje kamnine, kako se svetijo minerali, spoznali rudarsko orodje, zanimive zgodbe rudarjev ter prebivalce rudnika – netopirčke. Animirano vodenje je doživetje za celo družino.

Dobro je vedeti

  • Ogled je možen samo s predhodno najavo - rezervacija.
  • Obiskovalec prejme zaščitno opremo – čelado, priporočamo udobno obutev in obleko.
  • Ogled rudnika traja do ene ure.
  • V rovu je stalna temperatura 10 °C in 100 % vlaga.
S skratom po rudniku
Vodeni ogledi v izvoznem rovu

Pravljice in sitarjevške zgodbe

V pravljičnem kotičku najmlajšim obiskovalcem ob obisku Izvoznega rova radi povemo tudi kakšno zgodbico. Nekaj teh je naša domačinka, pisateljica Darinka Kobal, zapisala v svoji knjigi »V temnih globinah Sitarjevca«.

Litko in zgodba o Litku

Litko je rudar in maskota Litijskega karnevala. Ta ima eno najdaljših tradicij v Sloveniji. Litko domuje v rudniku Sitarjevec in se skriva v njegovih globinah. Če boste imeli srečo, ga boste morda opazili v kakšnem stranskem rovu.

Pred davnimi časi se je v majhnem mestecu, med dvema hriboma, skozi katero teče reka Sava, vsako leto odvijal pustni karneval. Od začetka te lepe tradicije je več kot 170 let. Ljudje so se našemili v maškare, se sprehajali po mestu in se veselili. Med njimi je bil tudi žalostni, osamljeni rudar, ki se je želel našemiti v maškaro, vendar mu tega njegovi kolegi niso dovolili. Dneve in leta, si je želel, da bi bil najljubša maškara na karnevalu in da bi ga imeli vsi radi.

Nekega dne je na delu v rudniku sanjaril o karnevalski maski in zaspal. Ko se je naslednjič zbudil, je ves srečen opazil, da je oblečen v prav poseben kostum. Pokukal je iz rudnika in ugotovil, da se mesto spet pripravlja na karneval. Odločil se je, da pride v mesto – vesel in oblečen v kostum!
Maskota Litko in litijskega postovanja pred Rudnikom Sitarjevec

Pripravljeni na doživetje edinstvenega litijskega podzemlja?

Ogledi možni od četrtka do nedelje od 9:00 - 12:00 in 15:00 - 18:00.

Obisk je možen le ob predhodnem naročilu. Ogled skupine tudi izven obratovalnega časa.

Ogled cenika